Fortsättning med Försäkringskassan

Följetången fortsätter även om jag nu ser ett avslut på det vilket är skönt! Inte det utfallet jag kanske hade hoppats på men bättre än vad det kunnat bli. Efter att ha överklagat så långt jag kunde och fick fortsatta nej, tvivlar på att det går att vinna över Försäkringskassan utan att ta hjälp, så hade jag nästan beslutat om att ge upp. Hur orättvist jag än tyckte att det var så tog det mer energi än jag troligtvis skulle få tillbaka. En anledning till att jag har fortsatt att kämpa är för att veta för mig själv att om jag blir sämre så finns det en chans att kanske få ersättning vid eventuella framtida sjukskrivningar. Detta tvivlar jag mycket på idag. Men som tur är så har jag klarat mig ifrån längre sjukskrivningar och mår förhållandevis bra idag.

Men när jag var i kontakt med den advokatens om hjälper oss mot försäkringsbolaget så sa han att jag borde ansöka om förebyggande sjukpenning istället för sjukersättningen. Detta hade jag blivit avrådd av Försäkringskassan att göra eftersom jag var sjukskriven mer tid än vad rehabprogrammet utgjorde (på läkarnas inrådan) men tänkte att det var värt ett försök. Så jag fick ett nytt läkarintyg (egentligen samma men med ett nytt datum) och skickade in detta till Försäkringskassan, kort efter blir jag uppringd av handläggaren som säger att jag kommer att blir beviljad. Jag blev väldigt förvånad och glad! Den handläggaren lät väldigt förvånad att jag inte blivit bevilja ersättning tidigare. Samma myndighet, samma läkarintyg, två olika handläggare och två olika besked… Visst det är två olika ersättningar som jag sökte men jag tycker inte att det borde vara så stor skillnad.

Ersättning jag får är mycket mindre än om jag hade fått sjukersättning för hela perioden, den ersättning jag får ger mig bara ersättning för de timmar jag var på rehabprogrammet och reste dit eller hem. Men det är bättre än inget och lite ersättning fick jag i alla fall. Jag är glad för detta men det borde inte ha tagit två år att få denna ersättning och jag borde ha fått ersättning för hela perioden.

 

Fighten fortsätter

Åh vad tiden går fort! Nyss var det ju vinter och nu är det (nästan iaf) sommar. Jobbet fortsätter att gå bra även om vissa dagar är jobbigare än andra, det ska blir skönt med semester! Jag fortsätter min kamp mot försäkringskassan och försäkringsbolaget. Nu är i alla fall allt inskickat till försäkringsbolaget för att mitt ärende ska upp i trafikskadenämnden. Får se hur det går, är väldigt glad att vi har hjälp av en advokat. Det hade inte gått annars. Det är tillräckligt med pappersarbete med hjälp, utan hjälp hade vi inte vetat vad vi skulle göra och hade inte orkat göra det själva tror jag. Ibland vill jag bara ge upp allt och låta det vara för att jag inte orkar men samtidigt så vill jag ju ha rätt. Mina problem beror på trafikolyckan, inget annat och då borde jag få ersättning för det. Det handlar ju också om en säkerhet att jag kan få hjälp i framtiden om mina besvär blir värre. Nu gör jag allt jag kan (utan sjukvården) att må så bra som möjligt och tränar målinriktat och medvetet för att minska besvären, jag vet vad som förvärrar symtomerna och jag försöker göra allt jag kan för att hålla de på en acceptabel nivå. Men saker kan hända, jag hoppas ju självklart att det ändras till det bättre men om det skulle blir sämre så vill jag känna att jag kan få den hjälp jag behöver.

Detta gäller också försäkringskassan som jag i nuläget inte har något förtroende för, jag har ingen förhoppning om att få hjälp av de när jag faktiskt behöver det. De får gärna bevisa att jag har fel. Nu har jag skickat in en ny ansökan (en annan mot den jag skickat in förut) för att se om jag kan få ersättning för den tiden jag var sjukskriven för att gå på smärtrehab hösten 2013. Denna gång söker jag om förebyggande sjukpenning, vi får se. Först måste läkarna på smärtrehab skriva ett nytt intyg och sen ska Försäkringskassan ta ett beslut. Följetången fortsätter, jag hoppas att det blir några positiva besked snart!

 

Ett sista försök…

…att få rätt mot Försäkringskassan. Överklagan till kammarrätten är nu inskickad. image
Får se om de tar upp det och i så fall vad beslutet blir. Gör det inte så mycket för pengarnas skull utan mer för att jag litade på vad läkarna på smärt-rehab sa. Det var deras förslag att jag skulle sjukskriva mig för att få bäst resultat från rehab-programmet och för att klara av vardagen. Efter rehab-programmets slut började jag jobba på deltid igen och efter några månader gick jag upp på heltid. Så jag var inte hemma mer än vad som var absolut nödvändigt. Bara att hoppas att de går på vad mina läkare säger.

Haft en skön dag med T. Vi har vaccinerat oss inför bröllopsresan i januari och ätit lunch på Vapiano i Gamla stan. Nu ska vi fixa lite hemma innan vi ska ner till föreningens gym där jag ska göra ett pass från min coach i Lofsangruppen.

Höst, vardag och träningsverk

Det är en härlig höst vi har och vardagen rullar på. Nacken har efter ett antal besök hos kiropraktorn börjat återgå till något normaltillstånd, ett tillstånd som tyvärr inte betyder att den är helt bra men den gör inte så väldigt ont hela tiden iallafall. Vardagsmotionen som cyklingen till och från jobbet har gett har fått blivit promenader till jobbet istället, det kändes inte helt okej att cykla när jag nästan inte kunde vrida på huvudet. Men promenader till jobbet är skönt det med!

Det jobbiga med allt runt olyckan och skadorna som följde är allt pappersarbete som hör till. Just nu är det en massa frågor och intyg som fixas till advokaten som hjälper oss mot försäkringsbolaget. Nu ska vi upp i trafikskadenämden så får vi se vad som händer.

Förra helgen spenderade vi i sommarstugan och det var jätteskönt. Plockade svamp, tränade och bara gjorde ingenting. En dag åkte vi iväg för att tillsammans med delar av min mans släkt och några av deras vänner laga en tre-rätters middag i skogen över öppen eld. En helt ny upplevelse som var riktigt skoj! Alla hade fått olika rätter som man skulle ha handlat till och en lagade vi maten ute i skogen. Två olika soppor till förrät, två olika paellor till huvudrätt och sen fruktspett med kolasås till efterrätt. Till det tillkom också till kakor och kaffe. Vädret var på vår sida med strålande sol. En fantastisk höstdag!

I veckan har jag haft en förkylning i kroppen som tyvärr gör att jag har mer problen med nacken. Kroppen orkar inte riktigt ta två fighter samtidigt som läkarna uttryckt det. Dålig sömn, mer smärta och symtomer 🙁 Men det går åt rätt håll så det känns bra.

Träningsverken då, jag har börjat med en PT-tjänst online som jag hittills är väldigt nöjd med. Igår var det dags för ett utfallspass och det känns idag 🙂 Berättar mer om det en annan gång för nu ska vi iväg och möta upp några vänner för en (troligtvis) sista cykelutflykt. Planen är en picnic vid Drottningholm.

Rond tre mot Försäkringskassan

Då var det dags igen, att överklaga Försäkringskassans beslut att inte bevilja mig sjukpenning för perioden som jag var sjukskriven i höstas. Denna överklagan går till Förvaltingsrätten. Jag har ett nytt intyg från en läkare (invaliditetsintyget) som jag hoppas ska hjälpa så att de ger mig rätt och att jag får sjukpenning för perioden som jag var sjukskriven. Den största anledningen är för att jag och alla läkare jag har varit i kontakt med tycker att jag har rätt till det. Det ekonomiska kommer i andra hand. Så vi får se vad som händer. Nu är det ju Förvaltningsrätten och inte Försäkringskassan som ska besluta i frågan så jag hoppas att de har en större förståelse vad skadan och mitt jobb innebär och hur de två inte alltid är en bra kombination.

Invaliditetsintyg

Då det har gått cirka 1,5 år sedan olyckan så vill försäkringsbolaget få in ett invaliditetsintyg. Ett invaliditetsintyg används för att bestämma graden av medicinsk invaliditet efter en olycka. Jag hade via min advokat fått tips om en läkare som är väldigt duktig och som jag har besökt två gånger och som nu har skrivit ett invaliditetsintyg till mig. När ett invaliditetsintyg skrivs är det viktigt att fastställa om besvären och skadorna jag besväras av har tillkomit på grund bilolyckan eller om någonting annat kan vara orsaken. Jag fick ett väldigt bra intryck av läkaren och min sambo var med båda gångerna. Då mina besvär uppkom i direkt anslutning till olyckan och att detta finns dokumenterat så är det i mitt fall högst sannolikt att mina skador och besvär orsakats av bilolyckan. Den medicinska invaliditeten fastställde läkaren till 12 %. Nu är intyget inskickat till försäkringsbolaget så nu är det bara att vänta in deras svar.

Negativt besked från Försäkringskassan

Jag fick beskedet från Försäkringskassan för några veckor sedan. Kan ju inte säga att jag blev förvånad men jag hade ju hoppats på att överklagan skulle ha godkänts. Men så blev det inte. Deras beslut står fast, att enligt Försäkringskassan så framgår det inte att min arbetsförmåga var nedsatt till minst 25% när jag var sjukskriven. Jag undrar hur de tänker när jag har flera läkare som skrivit intyg varav en är specialist inom området. Men det räckte inte och jag börjar ju undra om någonting gör det. De säger det inte rakt ut men jag tror att en stor anledning till att de inte beviljar mig sjukpenning är för att jag jobbade heltid en period mellan olyckan och när jag blev sjukskriven. Jag har ju jobbat heltid så varför ska jag inte klara av det nu? Lite så tänker de, tror jag. Sen är whiplash en skada som många (bland annat inom sjukvården, Försäkringskassan, försäkringsbolag) har svårt att förhålla sig till. Det är en skada som sällan syns och som därmed är svår att förhålla sig till. En skada som trots detta är väldigt besvärlig och ger symtom.

Jag jobbade heltid under en ganska lång period, det säger jag ingenting om. Klarade jag av det – jobbmässigt ja. Men all övrig tid gick åt till att orka jobba nästa pass. Så det var inte en vardag som fungerade. Detta fick jag hjälp till att inse och detta är jag väldigt tacksam till idag. Samtidigt så kunde ju även mitt tillstånd ha förvärrats under denna tid och då måste man ha en chans att i efterhand bli sjukskriven för en skada även om jag någon gång har kunnat jobba heltid.

Rent ekonomiskt så klarade vi oss under denna tid, det var en begränsad period som jag var helt sjukskriven så även om jag fick mindre lön under hösten så var det ändå överkomligt. Men det som är jobbigast är misstron, de tror inte att jag mådde så dåligt att jag inte kunde jobba. Varför skulle jag då vara sjukskriven, om jag inte vara för sjuk för att jobba? Jag som aldrig är sjuk annars. Sen jag började jobba heltid efter studierna och fram till olyckan (totalt 2,5 år på två olika jobb) så hade jag 3 sjukdagar.

Oron över vad som skulle hända om jag skulle börja må sämre igen eller om någonting annat skulle hända så behovet av att bli sjukskriven uppkommer igen finns också där, vågar jag sjukskriva mig? Vad är chansen att de tror mer på mig då? Är det värt att riskera min hälsa? Eller ekonomin? Men än har jag inte gett upp, jag ska överklaga beslutet till Förvaltningsrätten också. Denna gång med hjälp av ytterligare en läkare så fortsättning följer.

Överklagan till Försäkringskassan

Då har jag skickat in den, överklagan som jag inte trodde att jag skulle behöva skicka in. Försäkringskassan har hela tiden kommunicerat till mig att de överväger att inte betala ut sjukpenning för den tiden jag har varit sjukskriven men jag har hela tiden trott att de skulle ändra sig innan beslutet var fattat. Naivt av mig men jag trodde nog att mina läkarintyg, dokumenterad skada och intyg från sjukgymnast skulle väga tungt. Trots detta blev det ett avslag som jag fick i mitten av december.

Enligt Försäkringskassan så är min arbetsförmåga inte nedsatt till minst 25%, som är kravet för att ha rätt till sjukpenning. Jag vet inte riktigt vad de har gått efter när de har beslutat detta. Jag har tre läkarintyg, varav två är från en överläkare på en universitetsklinik som är specialiserad mot whiplashrelaterande syndrom, ett brev från min sjukgymnast och ett flertal telefonsamtal mellan mig och olika handläggare på FK där jag försöker förklara hur jag mår.

Min kiropraktor har jämställt mina symtomer och att jobba med att be någon som precis stukat foten rejält att springa ett maratonlopp. Jag har svårt att tro att någon skulle göra det men min skada syns inte så då tycker Försäkringskassan att jag kan jobba 12-timmars pass.

En nackdel som jag har, och som även Försäkringskassan nämner, är att jag jobbade heltid en längre period. Jag var sjukskriven direkt (på heltid och deltid) efter olyckan i cirka fyra veckor, sen jobbade jag heltid fram till sommarsemestern 2013. Det finns olika förklaringar till att jag jobbad heltid under denna period.

  • Jag bytte tjänst på företaget jag jobbade på veckan efter trafikolyckan (något som var planerat långt innan olyckan).
  • Vi hade ett väldigt ansträngt personalläge så en sjukskrivning hade fått konsekvenser på mina kollegor (något jag inte borde ha tagit hänsyn till men jag tror många tänker som jag).
  • Envis. Jag ville inte vara dålig, jag ville inte känna att jag inte klarade av allt som jag gjorde innan olyckan. Jag ville inte vara sjuk eller skadad.

Några saker fick mig att inse att jag inte skulle bli bättre om jag fortsatte att jobba som jag gjorde, jag kunde inte ge jobbet det jag ville om jag inte blev bättre.

  • Huvudet kom ikapp kroppen, jag insåg att min hälsa var viktigare än jobbet.
  • En MR-undersökning som visade på en skada (en som de i nuläget inte gör något åt). Men jag själv insåg att det var okej att må dåligt.
  • Jag fick plats på ett smärt-rehab som specialiserat sig mot just whiplashrelaterade smärtor.
  • Det fick stora konsekvenser på privatlivet, stor del av min lediga tid gick åt till att vila och återhämta mig så att jag skulle kunna jobba nästa pass. Vi kunde sällan planera något hemma eftersom vi inte visste hur jag skulle må (om vi planerade något så fick jag också planera in vilodagar) och min sambo gjorde nästa allt hemma.

Allt detta blev till slut ohållbart och mina läkare, sjukgymnast och kiropraktor sa att jag borde sjukskriva mig för att ha en chans att blir bättre. Jag trodde att Försäkringskassan skulle lyssna på de, trots alla skräckhistorier så trodde jag att det inte skulle gälla mig (som jag trodde med trafikolyckan) men vad fel jag kunde ha. Så nu är överklagan inskickad och jag kan bara hoppas att de ändrar sitt beslut. Dels för ekonomins skull men också för att det visar att jag visst hade rätt att vara hemma, jag hade rätt att vara sjukskriven på heltid medan jag gick på smärt-rehab programmet och sen sakta gå upp i arbetstid. Detta behövde jag för att jag skulle må bättre, för att jag skulle få en vardag som fungerade med jobb, familj och fritid.

Dags att ändra system?

Är det inte dags att ändra systemet om så många läkare upplever att det är problem med sjukintyg? Om Försäkringskassan tycker att nästan hälften av sjukintygen är undermåliga så är det kanske inte bara läkarna som skriver dåliga intyg? Det borde finnas ett bättre sätt, ett sätt där inte de sjuka blir drabbade i stor utsträckning.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5727377

Ett slutgiltigt besked från Försäkringskassan har jag inte fått än men de har gett mig ett muntligt. Att de inte tycker att jag har rätt till sjukpenning, att det inte framgår av läkarintyget att min arbetsförmåga är nedsatt. Ett läkarintyg som är skrivet av en överläkare på en universitetsklinik med en multiproffisionellt teambedömning som grund. Då det slutgiltiga beskedet inte har kommit än så hoppas jag fortfarande.