Kortvasan

Kortvasan, 21 februari, efter cirka 15 km. Jag bryter. Det trodde jag aldrig. Jag hade lovat sambon att bryta om jag fick för ont eller de andra symtomerna blev för starka. Han åkte också så det var lite för att lugna honom och låta han fokusera på sitt lopp.

Men jag trodde aldrig att jag skulle göra det, jag är lite för envis för att bryta ett lopp jag har startat och speciellt när det är en sträcka som jag åkt förut och som jag borde kunna åka på vilja om inget annat. Men jag har nog blivit klokare, lyssnar mer på kroppen och tycker inte att det är värt att riskera någonting. Jag hade satt ett tidsmål där jag verkligen kunde ta det lugnt och jag började också väldigt lugnt. Första 1-2 kilometrarna går uppför så jag började medvetet väldigt lugnt. Det som är jobbigast för nacken är när jag måste använda armarna mycket så jag försöker använda så mycket ben jag kan när jag åker längskidor. När jag åker uppför måste jag naturligtvis använda armarna så därför tog jag det extra lugnt och det kändes bra. Visst kände jag av nacken och axlar men inte så att det gjorde ont. Det var plusgrader så spåren var inte bra och mycket snö fastande under skidorna, inte bara på mina utan alla hade samma problem.

Men jag tyckte ändå att det gick bra de första 5-6 kilometerna men sen blev det värre. Spåren försvann helt och snön fastande hela tiden, det var så illa så att det tog stopp när man åkte utför. Det blev ett lopp som handlade mer om att få bort snö under skidorna och att inte ramla då alla spår var borta än att faktiskt åka skidor. Vid första kontrollen vallade jag om skidorna för att se om det blev bättre och bestämde mig för att fortsätta åka, tanken på att bryta hade slagit mig redan. Omvallningen hjälpte inte mycket, visst det fastande lite mindre snö men samtidigt så tappade jag allt fäste.Detta gjorde att jag fick arbeta mer med armarna och det kändes på nacken.

Efter cirka 14-15 kilometer bestämde jag mig att det inte var värt det, det var inte kul att åka längre och jag blev rädd för att ramla och det gjorde mer och mer ont. Anledningen till att det gjorde mer ont var att jag fick arbeta så mycket med armarna istället för med benen som jag försökt att göra annars. Bristen på spår gjorde det också extra jobbigt och i utförsbackar så var det mer isgata än något annat och många ramlade. Jag blev helt enkelt för orolig att jag skulle ramla och antingen att jag skulle slå i nacken i fallet eller att jag skulle bli påkörd efteråt. Så jag tog beslutet att bryta loppet och jag hade sådan tur att jag kunde kliva av mellan två kontroller. Jag var inte ensam om att bryta loppet, cirka 10 % av de som kom till start bröt. Istället för att åka skidor till Mora fick jag denna gång åka buss, ett beslut som i efterhand var helt rätt. Det var inte värt det och det kommer fler chanser!

Min sambo? Han åkte hela loppet, inte på en tid han var nöjd med men med tanke på förutsättningarna så var det bra att bara komma i mål. Väldigt stolt över honom och över mig själv som lät envisheten stå tillbaka till fördel för förnuftet och omtanke om mig själv.

Överklagan till Försäkringskassan

Då har jag skickat in den, överklagan som jag inte trodde att jag skulle behöva skicka in. Försäkringskassan har hela tiden kommunicerat till mig att de överväger att inte betala ut sjukpenning för den tiden jag har varit sjukskriven men jag har hela tiden trott att de skulle ändra sig innan beslutet var fattat. Naivt av mig men jag trodde nog att mina läkarintyg, dokumenterad skada och intyg från sjukgymnast skulle väga tungt. Trots detta blev det ett avslag som jag fick i mitten av december.

Enligt Försäkringskassan så är min arbetsförmåga inte nedsatt till minst 25%, som är kravet för att ha rätt till sjukpenning. Jag vet inte riktigt vad de har gått efter när de har beslutat detta. Jag har tre läkarintyg, varav två är från en överläkare på en universitetsklinik som är specialiserad mot whiplashrelaterande syndrom, ett brev från min sjukgymnast och ett flertal telefonsamtal mellan mig och olika handläggare på FK där jag försöker förklara hur jag mår.

Min kiropraktor har jämställt mina symtomer och att jobba med att be någon som precis stukat foten rejält att springa ett maratonlopp. Jag har svårt att tro att någon skulle göra det men min skada syns inte så då tycker Försäkringskassan att jag kan jobba 12-timmars pass.

En nackdel som jag har, och som även Försäkringskassan nämner, är att jag jobbade heltid en längre period. Jag var sjukskriven direkt (på heltid och deltid) efter olyckan i cirka fyra veckor, sen jobbade jag heltid fram till sommarsemestern 2013. Det finns olika förklaringar till att jag jobbad heltid under denna period.

  • Jag bytte tjänst på företaget jag jobbade på veckan efter trafikolyckan (något som var planerat långt innan olyckan).
  • Vi hade ett väldigt ansträngt personalläge så en sjukskrivning hade fått konsekvenser på mina kollegor (något jag inte borde ha tagit hänsyn till men jag tror många tänker som jag).
  • Envis. Jag ville inte vara dålig, jag ville inte känna att jag inte klarade av allt som jag gjorde innan olyckan. Jag ville inte vara sjuk eller skadad.

Några saker fick mig att inse att jag inte skulle bli bättre om jag fortsatte att jobba som jag gjorde, jag kunde inte ge jobbet det jag ville om jag inte blev bättre.

  • Huvudet kom ikapp kroppen, jag insåg att min hälsa var viktigare än jobbet.
  • En MR-undersökning som visade på en skada (en som de i nuläget inte gör något åt). Men jag själv insåg att det var okej att må dåligt.
  • Jag fick plats på ett smärt-rehab som specialiserat sig mot just whiplashrelaterade smärtor.
  • Det fick stora konsekvenser på privatlivet, stor del av min lediga tid gick åt till att vila och återhämta mig så att jag skulle kunna jobba nästa pass. Vi kunde sällan planera något hemma eftersom vi inte visste hur jag skulle må (om vi planerade något så fick jag också planera in vilodagar) och min sambo gjorde nästa allt hemma.

Allt detta blev till slut ohållbart och mina läkare, sjukgymnast och kiropraktor sa att jag borde sjukskriva mig för att ha en chans att blir bättre. Jag trodde att Försäkringskassan skulle lyssna på de, trots alla skräckhistorier så trodde jag att det inte skulle gälla mig (som jag trodde med trafikolyckan) men vad fel jag kunde ha. Så nu är överklagan inskickad och jag kan bara hoppas att de ändrar sitt beslut. Dels för ekonomins skull men också för att det visar att jag visst hade rätt att vara hemma, jag hade rätt att vara sjukskriven på heltid medan jag gick på smärt-rehab programmet och sen sakta gå upp i arbetstid. Detta behövde jag för att jag skulle må bättre, för att jag skulle få en vardag som fungerade med jobb, familj och fritid.

Rädslan

Rädslan som sitter kvar för att något ska hända…det hände ju förut så då kan det ju hända igen. Även om det logiska är att risken att vi råkar utför en till trafikolycka borde vara mindre nu och saker som kan hända nu kunde ju hända förut också. Men då tänkte jag inte lika mycket på det, är lätt att tro att det inte händer mig.

Rädslan är störst för trafikolyckor, inte bara att jag ska råka ut för en utan även att nära och kära ska göra det. Men visst har det blivit lite bättre. Första månaderna ville jag att sambon skulle höra av sig när han åkte bil till jobbet, oavsett om han körde själv eller åkte taxi. Det jobbiga var att de gånger han åker bil till jobbet är tidigt på morgonen eller sena kvällar. Så jag ville att han skulle höra av sig när han kom till jobbet vid fyra tiden på morgonen. Det har jag slutat med även om oron finns kvar. Visst finns det stunder där rädslan fortfarande är stor men överlag så tycker jag att den är mindre nu än i början.

Det är väl en del av processen att bearbeta allt, klart oron över att något ska hända kommer att finnas kvar ett tag framöver men så länge det inte tar över något och att det hela tiden känns lite bättre så får jag vara nöjd. Rädslan för att åka och köra bil är däremot fortfarande ganska stor men det ska jag jobba med för att minska. Vi klarade ju oss ändå bra i olyckan så då ska det inte få vara ett hinder framöver.